AnalogBo's Hjørne

AnalogBo's Hjørne

En Beard blev færdig

Nye konstruktionerPosted by AnalogBo Sun, February 28, 2016 13:34:17

Bent havde overtaget et meget spændende sæt forstærkere af mærket Beard. Det viste sig at være et par tidlige prototyper til Beard M1000. De indeholder hver otte 6550 beam tetroder, koblet som trioder. Udgangsrørene drives af en fin og absolut symmetrisk konstruktion med to ECC81 og fire ECC82.

For at gøre forhistorien kort, så havde flere vist gennem de sidste 20 år forsøgt at færdiggøre forstærkerne, men ingen var lykkedes med at færdiggøre strømforsyningen, hvilket var det eneste der manglede. Da jeg fik dem til færdiggørelse havde den ene forstærker et afbrændt strømforsyningsmodul bygget på et prøveprint, den anden havde kun et større bundt strittende ledninger som skulle forbindes til strømforsyningsmodulet. Noget var gået galt under udviklingsarbejdet hvorefter eksemplarerne var blevet solgt til hobby-folket til færdigbygning/ombygning eller til brug som dele til et nyt hobbyprojekt. Det skal lige siges at modellen senere blev færdigudviklet og sat i produktion.

Figur 1. Beard set nedefra. Således så den ene forstærker ud da jeg modtog den.

Det kan synes som en lille simpel ting der manglede, men forstærkeren krævede 5 forskellige spændinger til forskellige formål. Der var en skitse af et diagram til strømforsyningen, men jeg var lodret uenig i de løsninger der var valgt (med integrerede kredse og adskillige transistorer). Og de mange afbrændte komponenter talte jo også deres tydelige sprog. Baseret på mine erfaringer med rørforstærkere tegnede jeg en ny strømforsyning, som jeg fintrimmede med hjælp fra simuleringsværktøjet LTspice.

Det har været vigtigt for mig at lave en strømforsyning uden alt for voldsomme spidsstrømme som spreder en masse hidsige overtoner af 100 Hz og som især er onde ved elektrolytterne. Jeg har set for mange forstærkere hvor elektrolytterne er blevet mere eller mindre smadrede af mange års hidsig opladning. Ved at gøre strømstødene bredere kan man oplade elektrolytterne med lavere spidsstrøm. Hermed opnås både mindre støj, en bedre udglatning og at elektrolytterne holder længere.

Figur 2. Strømforsyningsmodulet klar til montage.

Da strømforsyningsprintene var færdige til montage, viste det sig at nettransformatorerne, som jo også var prototyper, var meget forskellige. Især den ene leverede en højspænding, som var usund for de triodekoblede udgangsrør. Bent tøvede ikke, men bestilte straks to nye specialviklede transformatorer.

Med nye transformatorer og strømforsyningsprint manglede der blot nogle småjusteringer.

Figur 3. Nu med indbygget strømforsyningsmodul.

Endelig - efter mange år i tavshed kunne der sættes lyd på forstærkerne. Vi blev ikke skuffede, de mange triodekoblede 6550 driver højttalerne præcis så magtfuldt som man kunne forvente.
Figur 4. Bias'en skal lige justeres efter at rørene er blevet rigtig varme.