AnalogBo's Hjørne

AnalogBo's Hjørne

Marshall forstærkere still going strong

InstrumentforstærkerePosted by AnalogBo Sat, May 11, 2013 14:11:40

Jan kom med to Marshall toppe som skulle efterses.

Det er helt fortryllende at se hvorledes forstærkere fra midten af 60’erne stadig fungerer stort set uden ændringer. Ud fra serienumrene kan det ses at de begge er produceret før 1969. Fra Juli 1969 begyndte Marshalls serienumre med et bogstav som angiver produktionsåret. Disse to forstærkere har serienumrene 69xx og 72xx. Dette daterer forstærkerne til at være produceret i 1966.

Figur 1: Marshall Model Super 100 Bass Amplifier

Det mest fantastiske er at der stort set ikke er skiftet komponenter i forstærkerne siden de blev produceret. Der blev måske sparet ved at der blev sat plexiglas på fronten i stedet for at coate og trykke direkte på metal, men der blev ikke sparet på komponentkvaliteten. I den ene forstærker var alle elektrolytkondensatorer originale. Jeg har været nødt til at udskifte en kondensator fordi den i 46 år har været udsat for en voldsom overspænding (op til 600V mod nominel spænding på 450V). Alle de andre kondensatorer var OK og kan fungere mange år endnu.

Figure 2 Marshall Model Super P.A. Amplifier MK III

Den anden forstærker havde den mest udbredte fejl på så gamle forstærkere: en løs forbindelse. I 1966 var man endnu ikke begyndt at sikre større komponenter mod de mange slag og stød som transportabelt udstyr udsættes for. Som jeg tidligere har beskrevet giver det sig indimellem udslag i knækkede lodninger og løse forbindelser.

Begge forstærkere spiller nu igen og kan glæde ejeren i mange år fremover.

”Bevis” for dateringen:
Begge forstærkere er 100W modeller og de første 100W modeller blev produceret i 1966.
Forstærkerne har det ”nye” logo fra 1966 i skråskrift lavet af hvid plast med guldoverflade.
Forstærkeren med SER 69XX har påtrykt JTM45 på fronten. Det blev i løbet af 1966 ændret til JTM50. På den anden forstærker er denne identifikation desværre brækket af.
(http://www.marshallamps.com/heritage/first_30/first_30_02.asp)
Tilgængelig information vedr. forstærkere produceret i 1967 har 5-cifrede numre som starter med 10xxx. (http://marstran.com/Marshall%20Pictorial%20Page.htm)